Vanliga frågor

Här hittar du svar på frågor vi ofta får här på ArcticMed. Vi fyller på med fler svar efter behov!

Fråga:
Om man mäter sina värden, hur snabbt förändras de?
Kan det vara så att man har en dålig kvot en dag, men dagen därpå så är kvoten bra igen (beroende på vad man ätit det senaste dygnet)?

Svar:
ArcticMed fettsyraprofiltest mäter 26 fettsyror varav 5 transfettsyror.
Analys sker av de röda blodcellerna som lever i ca 120 dagar.
För att minska risken av ”förorening” i blodprovet önskar vi att den som testar sig fastar minst 10 tim innan test. Det tar ett antal timmar efter en måltid för kroppen att ta upp fettsyror och börja bygga in dem i cellmembranen. Eftersom det är tysk noggrannhet vad gäller analysen så vill man minimera risken för kontaminering av analysmaterialet tex av fettsyror som inte hunnit upptas utan flyter runt i blodserum. När man sedan analyserar de röda blodkropparna innebär det att man får en bild av ditt genomsnittliga fettsyraintag de senaste 12 veckorna eftersom det är så länge blodcellerna lever. Detta är alltså INTE en ögonblicksbild ditt matintag för stunden.
Om man har en dålig balans mellan O-6 och O-3 och vill justera den tar det med andra ord upp till120 dagar av kontinuerligt ökat intag av O-3 och kanske även minskat intag av Omeg-6 innan du har bytt ut alla dina blodceller. Eftersom Omega-6 och Omega-3 finns i alla cellmembran i hela kroppen kommer omställningen att ta olika lång tid för olika delar av kroppen. De celler som först kommer i balans är cellerna i det ”korta” immunförsvaret (ca 1 vecka) därefter hudcellerna (2-3 veckor) osv. Observera att det sedan tar lika lång tid att åter komma i obalans om man återgår till tidigare matvanor.

Fråga:
Finns det pektin i citronoljan som finns som smakämne i ArcticMed Omega-3 Premium?

Svar:
Nej, det finns absolut ingen pektin i citronoljan.
Skulle det finnas skulle oljan bli tjockare.
Pektin finns i underskalen mot frukten och oljan i överskalen.

Citronoljan utvinns ur överskalen
Oljan är ”oljelöslig” och flyktig och pektinet vattenlösligt.